Danas ćemo govoriti o tačkama rasta, šta one predstavljaju i zašto imaju bitnu ulogu

tacka-rasta-prokozmetika

Tačka rasta je oslonac nokta, mesto sa desne i leve strane nokatne ploče od koga počinje da raste slobodan kraj nokta. Kod zdravih noktiju obe tačke su simetrično raspoređene, bliže slobodnom kraju, ali nikako prema zoni sinusa.Ipak, pri turpijanju bočnih stranica nokta, jedna ili obe tačke mogu da se pomere, odnosno da se spuste. Nokat može još gore da se deformiše, pa na tom mestu mogu da prodru bakterije koje mogu da se ne primete odmah.

Preturpijavanje ili isturpijavanje tačaka rasta dovodi do bočne oniholize, pomera se stres zona i nokat se češće lomi. Najgore je što ukoliko dođe do poremećaja tačke rasta šansa za njeno vraćanje u normalu je veoma mala.

tacka rasta nokta

Živimo u vremenu kada se instagram šareni od fotografija savršeno oblikovanog manikira.
Ali hajde da malo promozgamo i razmislimo, može li se uraditi takav besprekoran manikir?

Naravno da ne može, obavezno treba da razgledati ruke na kojima radite.
Prelistajte slike i pogledajte, jesu li to raširene tačke rasta i je li to taj deo nokatne ploče? Nikako ne treba da ih isturpijamo i preturpijamo. U suprotnom, zakačićemo tačku rasta i isprovocirati dalje posledice u obliku oniholize.

tacka rasta nokta tacka rasta nokta


Ako ste videli neki trougao u sinusu obavezno obratite pažnju. Da li je to orožala koža ili deo nokta? Ako ne vidite raslojavanja između tog trougla i nokta, znači da je to nokat i ne treba ga turpijati. Da bi vam manikir kasnije lepo izgledao možete da ne farbate taj trougao. Zbog estetike ne farbamo trougao, a zbog zdravlja ga nipošto ne diramo. Ako se pokrije, na kraju će izgledati kao trag od curenja. A ako se taj trougao ne ofarba, prilikom rasta manikir će izgledati vrlo lepo i estetski.

Dakle, da zapamtimo:
1. Ne brusimo tačke rasta frezom.
2. Prilikom sužavanja oblika slobodnog kraja uzmite u obzir njegovu dužinu i ne turpijajte ih turpijom.
3. Objašnjavamo klijentu o čemu se tu radi i zašto ne sme da se dira.

Drugari, napišite u komentarima da li vam često dolaze klijenti sa raširenim tačkama rasta? Kako vi gledate na to i kako izlazite na kraj sa takvom situacijom?

1 Comment

Ostavite odgovor

PROKOZMETIKA